Reklama
 
Blog | David Uhlíř

Jak jsem vymaloval kuchyni

Moje paní mne několik let přesvědčovala, že bychom měli vymalovat kuchyni na chalupě. Vzdoroval jsem, ale nakonec jsem musel podlehnout. Vymalování kuchyně proběhlo dost radikálně.

Zavolala mi sousedka ze vsi, že u nás na chalupě "trochu hoří". Jel jsem se tam podívat. Před chalupou stála dvě hasičská auta a už bylo po všem. Hasiči strhli strop a zbourali stěnu, v které hořel zazděný trám.  Teď vyhazovali z okna mé doutnající knihy. Na trávníku v zahradě stály vyrovnané zčernalé hrníčky, které tam hasiči vynosili z poliček dřív, než se pustili do strhávání stropu. Co v domě nebylo na popel, bylo buď promáčené, nebo pokryté mastnými sazemi, nebo oboje. Hasiči byli úžasní, jednali se mnou citlivě jako s pozůstalým. Z chalupy zahránili, co se dalo. Někdo svoji práci pořád dělá dobře.

Přijela taky policie. Nebylo jasné, jestli požár vznikl z technické závady, nebo jestli ho někdo založil. Tak to výjezdová skupina vyfotografovala stejně důkladně jako v posledních třech případech, kdy jsme byli jen vykradeni.

Když jsem tam přivezl svoji paní, chodila po domě a plakala. Chvíli potichu, chvíli nahlas. Říkal jsem si, tohle je Sarajevo. A měl jsem pocit, že na vlastní kůži zčásti cítím to, co cítí oběť etnické čistky, vyhnání, odsunu, nebo jak to nazvete. Potom mi moje paní oznámila, že u té příležitosti bychom měli konečně vyměnit ty ohyzdné kachlíčky v koupelně.

Reklama

Po týdnu hasiči napsali, že požár nezpůsobila technická závada. Vyšetřování se ujal místní policista, který mi oznámil, že  si nedělá velké naděje, že by pachatele mohl dopadnout. Dělá osm hodin denně a má na starosti čtyři vesnice. Celá vesnice věděla , že to udělal někdo z místní čtyřčlenné partičky mladých zločinců.  Jejich jména jsem oznámil místnímu policistovi, který si každého z nich pozval na výslech. Předpokládaný pachatel při výslechu vypověděl, že "o požáru nic neví, kromě toho, když byl požár založen, seděl v kiosku na pláži a má tudíž alibi". Tím bylo vyštetřování uzavřeno. Protože jsem trochu z oboru, dělal jsem co jsem mohl, abych nadřízené policisty a státní zástupce přesvědčil, že by se věc měla opravdu vyšetřit. Všichni se mnou přátelsky pohovořili a vyjádřili mi soustrast.

Účast mi vyjádřili i sousedi, příbuzní a kamarádi. Pomohli mi uklidit, opravit, půjčili mi nebo mi darovali potřebné vybavení domácnosti, postele, peřiny, nádobí, vařič, dostal jsem televizi, ledničku a mnoho dalšího potřebného. Chalupu jsme během dvou let zgruntu opravili. Původní zůstaly jen kamenné zdi, střecha, dřevěná podlaha v ložnici, některé dveře a okna. 

Každý příběh by měl mít svoje ponaučení, ale já si jím nejsem jist. Snad takhle :  předpokládaný pachatel ze vsi zmizel a já doufám, že už sedí na sedm let za něco jiného. Doufejme v boží mlýny. Utvrdil jsem se v tom, co vím o své paní, hasičích a dalších blízkých osobách. Nové kachlíčky v koupelně jsou skutečně neporovnatelně hezčí, než byly ty dřívější.