Reklama
 
Blog | David Uhlíř

S pozdravem

Dostalo se mi do rukou odvolání, které psal za okupace pražský německý advokát. Obhajoval českého odbojáře, který byl odsouzen k trestu smrti. Odvolání končilo pozdravem Heil Hitler. 

Bohužel ani to hajlování k úspěchu odvolání nepomohlo, pána popravili. Za socialismu se dopisy končily většinou pozdravem Světu mír, Míru zdar, nebo Práci čest. Advokáti psali neutrální S pozdravem. Když jejich klientům soud zamítl odvolání, psali, že litují a s pozdravem.

Když se Tomáš Sokol stal z advokáta městským prokurátorem,  napsal pěkný dopis komunistům, aby se rozpustili, protože propagují zločinnou ideologii, jinak že je nechá zavřít. Dopis zakončil pěkně po advokátsky: Lituji, že Vám nemohu podat příznivější zprávu, a jsem s pozdravem …. Litovat nemusel, komunistům dodnes neublížily ani daleko nepříznivější zprávy.

Nedávno mi psal jeden vysoký soudní funkcionář a na závěr napsal S úctou. Hruď se mi nadmula, má ke mě úctu! Ale protože i Saturnin pozdravil tetu Kateřinu No maucta, řekl jsem si, že to s tou úctou nesmím brát zas tak vážně.

Reklama

Pavel Dobeš zpívá: Se soudružským pozdravem carramba, Karel Čapek psal Věře Hrůzové: Líbám Vaše nohy. A já ten blog peču, jako pejsek s kočičkou dort.

K podpisu lze kromě pozdravu taky připojit obrázek, Václav Havel maloval srdíčko, jedna slečna mi v dopisech malovala hvězdičky, jako že za každou pusinku jednu. Lze též připojit květiny.

A jaké je poučení tohoto blogu? Na závěr dopisu lze mnohé (i když ne všechno, kupř. trest smrti provazem) jestě vylepšit vhodným pozdravem.

Růže k lásce schůdeček, s úctou Béda Hudeček.