Reklama
 
Blog | David Uhlíř

In memoriam Národní knihovny

Základem programu příštího pražského primátora budiž výstavba Národní knihovny na Letné podle projektu Jana Kaplického. 

Zpráva o smrti Jana Kaplického mne rozesmutnila, ale lidé prostě jsou smrtelní, s tím při nejlepší vůli nic nenaděláte. Ale jejich dílo, pokud si to zaslouží, by mělo jeden lidský život přesáhnout.

Jan Kaplický pro Prahu stvořil projekt Národní knihovny. Přizdisráčstvím (promiňte tu vulgaritu, ale nic přiléhavějšího mne nenapadá) pana primátora Béma byl tento projekt odložen ad akta.

Věřím tomu, že jeho odložení neznamená zmaření. Záleží to na příštím primátorovi a pražských zastupitelích. Záleží to ale hlavně na nás, pražských voličích, jestli ta provokativní a veselá knihovna na Letné bude stát.

Reklama

Není to pro mne lehké, ale pokud se nenabídne nikdo odvážnější, jsem připraven dát v plen pár let svého soukromého života a nechat se na jedno období zvolit pražským primátorem. 

Se vší skromností (a s omluvou za nemístné žertování, kterému se v nemohu ubránit) předkládám tento volební program:  

1/ Postavím na Letné Národní knihovnu podle hvězdného projektu Jana Kaplického.

2/ Letiště v Ruzyni (jakož i vazební věznici tamtéž) nechám  poctít jménem Václava Havla, podobně jako letiště JFK v New Yorku nebo CDG v Paříži.

3/ Vypěstuji si pěkné břicho, aby se na mé vestě zlatý primátorský řetěz vyjímal stejně důstojně a reprezentativně, jako kdysi na pupku fotografa a překladatele Jaroslava Kořána.

4/ Zabráním konání olympiády v Praze, a to i za cenu spáchání rituální sebevraždy po samurajském způsobu, propíchnutím reprezentativního pupíku (viz. bod 3).

5/ Nebudu přednášet marné populistické sliby, jako je zkrocení taxikářů, zkvalitnění městské hromadné dopravy, výstavba pražskéh okruhu a pod., abych je později nemusel odvolávat či o nich mlžit.

6/ Když bude mrznout, nenechám bezdomovce na ulicích, i kdyby měli spát v primátorské rezidenci nad Městskou knihovnou v Praze na Mariánském náměstí.

7/ Dílo Davida Černého pro Evropskou unii nařídím pověsit v aule Vysoké školy ekonomické, aby páni profesoři nebyli tak zpruzení.

8/ Budu pravidelně v restauraci Potrefená Husa hovořit se svými voliči.

——————————————

 Já vím, zní to  pitomost, ale nebylo by pěkné, kdybychom si příště zvolil statečnějšího a veselejšího primátora?

A nebyl by Jan Kaplický rád?