Reklama
 
Blog | David Uhlíř

Advokátní koncipienti

Od dob Chamurapiho se toho moc nezměnilo. Připravuju si na zítřek přednášku pro advokátní koncipienty na téma zastoupení advokátem v občanskoprávním řízení. Nevím, co nového napsat. Jak bylo historicky prokázáno, advokáty lze věšet, pálit, posílat do vyhnanství, stejně se vždycinky znovu vyrojí. Vůně peněz je láká, jako můry láká světlo lampy. 

Většinou ale platí, že zatímco u světla se spálí můra, u soudu se nespálí advokát, ale jeho klient. Pověst advokátů je hrozná. Zvlášť v Americe. Nejdrsnější vtipy se tam nevyprávějí ani o blondýnách, Irech, Židech, nebo policajtech, ale o právních zástupcích. Příklad : Pro příště se budou namísto krys při lékařských pokusech používat adokáti, pomocný personál si k advokátům totiž nevytváří tak silnou citovou vazbu, jako ke zvířátkům.

Žerty stranou. Nikdo neočekává od pekařů, že pečou chleba z lásky k lidstvu, ale přesto u pomáhajících profesí (jako jsou advokáti, lékaři, psychologové nebo učitelé)  přetrvává představa,  že motivem jejich jednání není jen přízemní mamon, ale i vyšší aspirace (spravedlnost, zdraví fyzické i duševní, vzdělání). Tyto etické motivy jsou často důležité, ale veřejnost by neměla mít zkreslené představy. I lékaři, učitelé a advokáti platí nájemné, plyn, elektřinu a alimenty.

Přestože budu zítra svým koncipientským posluchačům zdůrazňovat jejich vznešené poslání,  budu hovořit i o jejich odměně. Platí tato základní pravidla:

Reklama

1/ od samého počátku sporu musí klient vědět, kolik ho advokát bude stát.

2/ existuje vyhláška ministerstva spravedlnosti, zvaná advokátní tarif.

3/ klient  s advokátem si mohou sjednat odměnu odlišnou od advokátního tarifu. Klient musí ale vědět, kolik by činila jeho odměna podle advokátního tarifu ve srovnání s odměnou dohodnutou.

4/ v případě úspěchu ve sporu soud přizná  klientovi nárok na náhradu nákladů řízení ( zaplacené soudní poplatky a odměna advokáta).  Soudem přiznané náklady řízení se mohou podstatně lišit od sjednané odměny, a to směrem nahoru i dolu.

5/ písemná dohoda o odměně advokáta zabrání případným sporům mezi advokátem a klientem.

Je jakési pravidlo 80:20. Jinak řečeno : 80% čehokoli nestojí za nic. Platí to nejen o filmech, knihách a hospodách, ale i o advokátech, soudcích, poslancích, lékařích, operacích, právních sporech, klientech atd. Pravděpodobnější verze tvrdí, že ne pouhých 80%, ale 90% čehokoliv stojí za hovno. Včetně obsahu mého příspěvku, jen bych potřeboval vědět, kterých je těch správných 10% ….